Projekt med åk 9 tillval i Kocken
"Slowfood"
Undervisande lärare har tillsammans med "Slowfoods" inspiratör Sabina Roos planerat och samanställt ett projekt under temat " Lokala råvaror i skolan". Vi har haft flera träffar kvällstid då Sabina har handlett mig i projektet, vi har också sökt fram de lokala producenterna i Kristinestad med omnejd.
Vi inledde projektet "Lokala råvaror i skolan" med att presentera lektionspassens upplägg vecka 39. Vi hade vissa kriterier på receptens utformning. Målgruppen skulle vara ca 200 portioner. Maten skulle kunna förberedas och snabbt tillredas på skolan. Ingredienserna skulle vara lokala, vi hade "listat" upp lokala råvaror som måste ingå i receptet.
Hälsningar Jari Niemelä, lektor i huslig ekonomi "Kockenläraren"
Sabina Roos, inspiratör i "Slowfood" projeket
Vecka 39
Eleverna introduceras i projektet "Slowfood" och börjar söka recept eller komponera egna recept. Alla grupper jobbar på bra och alla framställer fina recept. Vi inleder receptsammanställningen, samt listar upp vilka ingredienser som skall införskaffas till nästa vecka.
Vecka 40
Utgående från de planerade recepten börjar eleverna direkt med sina arbeten, arbetsprocessen var otroligt intressesant, roligt att se hur eleverna löser de problem som uppstod och hur viktigt det är att ha ett bra receptunderlag att arbeta ifrån. Några eleverna har t.o.m. tagit med sig arbetsredskap hemifrån och "testat" sina recept hemma. Eleverna arbetar väldigt organiserat och man är noggrann med att maten skall vara god och upplägget snyggt. Ni kan se några bilder nedan. De godaste recepten kommer inom kort att publiceras på "bloggen"