tisdag 9 oktober 2012

God hemmagjord musli


Ingredienser:

8 dl havreflingor
2 dl vetekli
2 dl solrosfrön
1 dl linfrökross
2 dl grovhackade nötter
(mandel, hasselnötter, cashew)
2 dl vatten
2 tsk kanel
2 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1/2-1 dl farinsocker eller muscovadosocker
1 dl sirap
1 dl matolja
1 msk honung
200 gram torkad frukt eller bär, finhackad
(tranbär, russin, aprikoser)

Gör så här:

1. Blanda havreflingor, kli, frön och nötterna i en stor bunke.
2. Ta fram kastrull och häll i vatten, kryddorna (kanel, kardemumma, vaniljsocker), sirap, olja och honung
3. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter men låt det inte koka. Alltihopa skall bara smältas samman.
4. Häll den varma blandningen över allt det torra i bunken.
5. Rör i hop ordentligt och sprid ut innehållet på 2 ugnsplåtar täckta med bakplåtspapper.
6. Rosta i ugnen i 175 graders värme ca 30 min. Rör om då och då i ugnen. Det bränns lätt så kolla ofta!
6. Muslin är klar då den är lätt gyllenbrun, vill du ha den riktigt knaprig grädda den lite till.
7. Låt kallna lite och häll sedan på de finhackade frukterna och bären. Förvara i en lufttät burk.
8. Muslin står ca 2 veckor, men tar oftast slut före det :-)




Vi serverade den hemmagjorda muslin med turkiskt youghurt och sylt, jättegott!!