tisdag 24 januari 2012

Lasagne

4 Port.

Köttfärssås

1 lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olja
200 g färs 
1 burk (400 g) krossade tomater
1 tsk oregano
1tsk basilika
en nypa svartpeppar

Ostsås

5 dl vatten
1 grönsaks- eller köttbuljongstärning
½-1 paket (100-200 g) smältost
Redning
1 dl vatten 
½ dl vetemjöl

1. sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugns form 
2. skala och finhacka löken
3. Bryn köttet och den finhackade löken i en stekpanna. Rör om så det blir en grynig massa
4. tillsätt den pressade vitlöken och de krossade tomaterna
5. krydda och låt småkoka cirka 10
6. Tillred ostsåsen: koka upp vatten och buljongtärning, tillsätt smältosten i små bitar och lät allt sjuda på svagvärme tills osten smält
7. blanda ingredienserna till redningen
8. häll redningen i såsen och rör om tills såsen kokar upp. låt den småkoka cirka. 5-10 minuter
9. häll ett tunt lager ostsås i botten av formen. varva lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. överst ett varv plattor och ostsås
10. grädda lasagnen i ugnens nedre del cirka 40 minuter


-> köttfärssåsen kan bytas ut mot en sås med fisk-,grönsaks-,kykling-, eller svampbitar.