fredag 29 november 2013

Skinkfyllda baguetter med Mimosa sallad



Baguetter 3-4 personer
Gräddnings tid 8- 10 min

Ingredienser
·        2 dl fingervarmt vatten
·        2 msk olja
·        2 krm salt
·        1 påse torrjäst
·        4-5 dl vetemjöl

Pensling
·        ½ ägg
·        vallmöfrö

Gör så här:

1.     Sätt ugnen på 250 grader
2.     Häll fingervarmt vatten, olja och salt i en skål. Smula ner jästen. Rör om med en träsked
3.     Tillsätt 4 dl mjöl. Tillsätt, om det behövs, mer mjöl. Fortsätt att arbeta degen tills den släpper från skålen.
4.     Låt gärna degen jäsa i en skål under en bakduk i ca15 min, men den kan också bakas ut direkt.
5.     Knåda degen smidigt på ett lätt mjölat bord.
6.     Rulla ut degen till en längd. Dela längden i lika stora delar. Rulla varje del till en bulle och ställ dem på en plåt.
7.     Jäs brödet i ca 15 min.
8.     Pensla batongerna och strö på vallmofrö.
9.     Sätt plåten mitt i ugnen och grädda bullarna, i 5-10 min, tills de får en fin gulbruk färg.
10. Ta ut batongerna ur ugnen och låt dem svalna.
11. Fyll sedan baguetterna med salladsblad, tunt skivade gurkor och tomater samt skinkröra.


Skinkröra

Ingredienser
(Blanda ihop allting i en skål)
·        1,5 dl creme fraiche
·        0,5 msk mango chutney
·        1 tsk curry
·        0,25 dl finriven ost
·        0,25 st finhackad rödlök
·        2 skivor skinka som fin hackas
·        Krydda med lite salt och peppar, avsmaka


Mimosasallad

Ingredienser
·        1 dl vispgrädde
·        0,25 dl majonnäs
·        0,25 dl creme fraiche
·        2 tsk citronsaft
·        1 skiva ananas
·        ½ äppel
·        ½ päron
·        50 g vindruvor
·        1 hårdkokt ägg

Gör så här:

1.     Vispa grädden. Blanda sedan den vispade grädden och majonnäsen försiktigt i en skål. Lägg skålen i kylen för avkylning. Koka ägget i ca. 10 min och skölj dem i kallt vatten innan du skalar dem. Skala ägget och finhacka det.
2.     Skala äpplet och päronet, skär dem sedan i små tärningar. Dela vindruvorna, men spara några vindruvor till dekoration.
3.     Skär ananasen i små bitar.
4.     Blanda allt i en skål och rör ner grädd - majonnäsblandningen.
5.     Smaksätt men citronsaft.

6.     Lägg upp detta i en serveringsskål och servera.