torsdag 14 november 2013

Kanelbullar



ca  25 st
Deg:
25 gram jäst
75 gram smör
2, 5 dl mjölk
0,5 dl socker
1 krm salt
1, 5 tsk kardemumma
ca 6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
50 gram smör
0, 5 dl socker
0,5 msk kanel

Pensling:
1 st ägg

Garnering:
pärlsocker

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken i kastrullen så kyler du ner det varma smöret fort. Rör om och låt det bli fingervarmt 37°.
  2. (OBS! Tänk på att det är viktigt att det inte är varmare än 37°C för vid 40°C så dör jästen.
  3. Häll smör och mjölkvätskan i skålen med jäst,  tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om.Mät upp vetemjölet i litermått. Du kan använda elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in vetemjölet i degen. När degen är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter är den klar. Undvik att arbeta in onödigt mycket mjöl - ju mer mjöl desto torrare bullar.
  4. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakhandduk ca 30-45 minuter.
Utbakning och fyllning:


   
  1. Under tiden degen jäser mäter du upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt stå framme minst 15-30 min så att smöret blir mjukt. Kör med elvisp (med vispar) till en jämn smet.
  2. När degen jäst färdigt, häll upp den på ett mjölat bakbord. Knåda degen och kavla ut till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm.
  3.  Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt, eller i trekanter med den smala sidan uppåt och tryck i mitten på den (se bild) Låt jäsa under bakhandduk ca 30 minuter.
  4. Vispa upp ägget och sätt på ugnen under slutet av jästiden. Pensla försiktigt på de färdigjästa bullarna (inte trycka hårt). Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200°C i 10-12 minuter tills bullarna fått fin gyllenbrun färg.

Låt gärna bullarna svalna på galler under bakhandduk.
Frys helst in de bullar du inte äter upp samma dag så fort de svalnat ordentligt.