Eleverna har ibland begärt förklaringar till recepten som publiceras på bloggen, så nu har jag testat en pedagogisk metod som kallas flipped classroom. Den går helt enkelt till att man bandar en kort videosnutt med anvisningar( i mitt fall en receptgenomgång) med sin mobil och laddar upp filmen på nätet. Resultatet kan ni se nedan. Hälsningar från kockenläraren Jari ;-)
Ostfyllda köttfärsbiffar
1/2 dl mjölk
½ lök
2 ägg
Skala och finhacka löken. Mosa fetaosten lite med gaffel.
Lägg malet kött i en skål, blanda i äggen, den finhackade
löken, den mosade fetaosten och mjölken. Smaksätt med peppar och salt. Forma
till 2 små biffar/person
Stek dem i ugn på ugnsplåt med bakplåtspapper i 225 grader
ca 20 minuter
Creme fraiche sås
1,5 brk
creme fraiche
1 msk
hackad schalottenlök
1 äpple
O,75 msk
curry eller 0,5 msk currypasta
0,75 msk honung
0,5 msk finhackad persilja
Salt o peppar
Skala och riv äpplet grovt. Skala och finhacka löken. Blanda
allt i en skål (creme fraichen, finhackad persilja, honung, rivna äpplet,
finhackade löken, kryddorna). Avsmaka! Lägg i serveringsskål
Ugnsbakade morötter
2-3 st
vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna. Skär dem i
mindre bitar, exempelvis i grova stavar som är 4 cm långa. Skala
vitlöksklyftorna och skär dem i lite mindre bitar.
Ta fram en ugnsform, lägg lite olivolja i formens botten.
Lägg morotsbitarna och vitlökarna i formen och strö på lite olivolja igen. Salta
och peppra lite och lägg formen i ugnen ca 20 minuter.