måndag 7 april 2014

Ostfyllda köttfärsbiffar med creme fraiche sås och ugnsbakade morötter


Eleverna har ibland begärt förklaringar till recepten som publiceras på bloggen, så nu har jag testat en pedagogisk metod som kallas flipped classroom. Den går helt enkelt till att man bandar en kort videosnutt med anvisningar( i mitt fall en receptgenomgång) med sin mobil och laddar upp filmen på nätet. Resultatet kan ni se nedan. Hälsningar från kockenläraren Jari ;-) 




Ostfyllda köttfärsbiffar
 400 gram malet kött
50 gram feta ost
1/2 dl mjölk
½ lök
2 ägg
  
Skala och finhacka löken. Mosa fetaosten lite med gaffel.
Lägg malet kött i en skål, blanda i äggen, den finhackade löken, den mosade fetaosten och mjölken. Smaksätt med peppar och salt. Forma till 2 små biffar/person
Stek dem i ugn på ugnsplåt med bakplåtspapper i 225 grader ca 20 minuter
  
Creme fraiche sås 
1,5 brk creme fraiche
1 msk hackad schalottenlök
1 äpple
O,75 msk curry eller 0,5 msk currypasta
0,75 msk honung
0,5 msk finhackad persilja
Salt o peppar

Skala och riv äpplet grovt. Skala och finhacka löken. Blanda allt i en skål (creme fraichen, finhackad persilja, honung, rivna äpplet, finhackade löken, kryddorna). Avsmaka! Lägg i serveringsskål

Ugnsbakade morötter
 0,7 kg morötter
2-3 st vitlöksklyftor
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna. Skär dem i mindre bitar, exempelvis i grova stavar som är 4 cm långa. Skala vitlöksklyftorna och skär dem i lite mindre bitar.
Ta fram en ugnsform, lägg lite olivolja i formens botten. Lägg morotsbitarna och vitlökarna i formen och strö på lite olivolja igen. Salta och peppra lite och lägg formen i ugnen ca 20 minuter.