lördag 5 april 2014

Hemläxa i åk 7


Vi har fått i hemläxa att tillreda en måltid. Vi har gjort den i skolan och nu skall vi göra samma rätt hemma.




Hemläxa:  Koka ris,tillred Mandarinkyckling. De får välja om de vill göra efterrätt eller baka semlor till. (bärkräm eller semlor) 

Förälderns underskrift: ___________________________________________________

Förälderns kommentarer: ___________________________________________________________________________________________________________________________________

Bärkräm

2 dl frysta blåbär
1 dl frysta hallon
2,5 dl vatten
2 msk socker
2 msk potatismjöl+2 msk vatten blandat i ex ett glas

Koka upp bären tillsammans med vattnet i en kastrull. Sänk värmen och rör i sockret medan blandningen sjuder. Blanda potatismjölet och lite vatten i ett glas och rör om. Ta kastrullen av plattan och  rör ner potatismjölblandningen i kastrullen (rör om hela tiden) Låt blandningen koka upp igen tills den tjocknar. Lägg upp i efterrätts skålar och servera med kall mjölk.


Kokt ris 3 port

4-5 dl vatten
0,5 tsk salt
1,5-2 dl ris

Koka upp vattnet och tillsätt riset och salt. Minska värmen och låt riset koka på svag värme under lock ca 20 min eller enligt förpackningens anvisningar.


Mandarinkyckling

ca 300 gram kycklingfile
2 msk olja
½ lök
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 st hönsbuljongtärning
0,5 brk konserverade mandariner eller klyftor av 1 mandarin
1 dl grädde

Skär kycklingfileerna i små tärningar eller strimlor. Bryn kycklingbitarna i stekpanna eller gryta. Hacka löken och tillsätt löken och kryddorna i grytan. Strö över vetemjölet och rör om. Tillsätt vatten och buljongtärningen, lå småkoka ca 20 min. Tillsätt till sist mandarinerna och koka upp, tillsätt sedan gräddet och smaka av, tillsätt ev lite salt . Servera såsen med kokt ris.


Semlor 10 st

2,5 dl vatten
1 påse torrjäst eller 25 gram färsk jäst
1 tsk salt
5-6 dl mjöl ex jästbrödsmjöl eller semlemjöl
2 msk matolja
1 msk örtkrydda ex. oregano eller basilika

Sätt på ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll på ljummet vatten (37 grader). Rör om så jästen löser sig i vattnet. Tillsätt salt, matolja och hälften av mjölmängden ooch rör om bra. Låt jäs en stund ca 15 min. Tillsätt resten av mjölet, lite åt gången, kanske du inte behöver hela mängden mjöl?  Baka ut ca 12 st runda semlor och lägg dem på ugnsplåten. Låt semlorna jäsa en stund på plåten också under jäsduk. Grädda i ugnen ca 10 min i 225 graders värme.