onsdag 18 september 2013

Ugnskyckling med citronkräm till efterrätt

Denna vecka har vi gjort en ugnskyckling och det var jättegod. Den var lätt att laga  och skall tillredas i ugn. Testa detta recept, ni blir inte besvikna!



Ugnsbroiler i ugn, med ris och grönsaker

1 broilerfile/person

Kryddblandning
2 msk olja
0,5 tsk salt
0,5 msk farinsocker
1 tsk curry
0,5 tsk paprikapulver
1 msk soja sås

 Sätt ugnen på 200 grader. Skär file´n i mindre bitar. Blanda kryddblandningen i en skål och sätt köttbitarna och marineras en stund i skål. Låt köttet ligga ca 10 min i skålen.


1, 5 dl ris
10 cm purjolök
1 morot
0,5 st röd paprika

Ansa morot, paprika och purjolöken, skär dem ex i strimlor eller slantar. Skölj riset. Blanda ris, purjo, paprika och morot. Sätt dessa i en ugnsform. 


Kryddblandning i vatten
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressas
1 tsk oregano
3 dl vatten
0,5 st buljongtärning

 Koka upp vattnet och buljongen. Stäng av plattan och häll i de övriga kryddorna. Häll kryddblandningen över riset och grönsaksblandningen i ugnsformen.


Allra sist häller ni de marinerade köttbitarna överst och lägger ugnsformen i ugnen. Gratinera i ca 45 min i 200 grader. 


Morotssallad
1 morot, skalas och rives fint
1 apelsin, skalas och skärs i tärningar





Citronkräm
0,5 liter vatten
0,5 dl socker
1 ägg
3 msk potatismjöl
Saft av en citron

Blanda vatten, socker, ägg och potatismjöl i en kastrull. Vispa upp blandningen kraftigt. Hetta upp blandningen på svag värme, rör om hela tiden tills krämen tjocknar.
Låt krämen svalna, smaksätt med citronsaft. Lägg upp krämen i portionsskålar. Sätt en klick fruktmos i varje skål. Låt kallna i kylen tills ni serverar den.

Fruktmos till kräm
1 äpple, skalas och rives på rivjärn
1 banan, mosas med gaffel på tallrik(blanda ihop med riven äppel)