Pizzabotten
1,5 dl ljumt vatten
1 påse torrjäst
0,5 tsk salt
3 msk olja
3,5 dl vetemjöl
1. Knäpp ugnen på 250 grader.
2. Smula ner jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, olja och mjöl, lite i taget. Knåda degen till en smidig fast boll för hand. Låt jäsa ca 10-15 min på ett varmt ställe (ex bredvid ugnen)
3. Kavla ut degen till en stor platta (använd mycket mjöl och sväng degen flera gånger). Lyft sedan degen på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Låt jäsa en kort stund ytterligare.
Tomatsås
0,75 burk tomatkross
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
0,5 msk basilika
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk svartpeppar
1. Sila bort vätska från tomatkrossen, vi vill ha så "torr" tomatkross som möjligt.
2. Mosa tomatkrossen lätt med en gaffel och tillsätt tomatpure och kryddorna. Pressa i vitlöksklyftorna.
Fyllning 1
150 gram skinka
2 dl riven ost
2 st ananasringar
1. Bred ut tomatsåsen först, sedan ost.
2. Strö över finhackad skinka och ananasbitar. Grädda pizzan i ugnen 12-14 minuter.
3. Efter gräddningen strör man på lite oregano, ej före, då bränns kryddorna.
Fyllning 2
150 gram malet kött
0,5 tsk salt
0,5 tsk timjan
1 tsk basilika
3 msk tomatpure
Skivad lök
2 dl riven ost
2 tsk oregano eller pizzakrydda
1. Börja med att steka malet kött, krydda.
2. Bred ut tomatsåsen först på pizzan, sedan ost.
3. Strö sedan över malet kött på pizzan.
4. Strö till sist över skivad lök till sist. Grädda pizzan i ugnen 12-14 min.
5. Efter gräddningen strör man på lite oregano, ej före, då bränns kryddorna!
Fyllning 3
1 burk tonfisk
1 dl räkor
2 dl riven ost
1. Bred ut tomatsåsen först, sedan ost.
2. Öppna tonfiskburken och sila bort vätskan/oljan från tonfisken. Smula sönder tonfiskbitarna och strö på pizzan.
3. Strö på räkorna och grädda pizzan i ugnen 12-14 min.
4. Efter gräddningen strör man på lite oregano, ej före, då bränns kryddorna.