- ca 20 bitar
Bottnen
125g smör eller margarin
1 ½ dl socker
2 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Smultopping
75 g smör eller margarin
1 3/4 dl vetemjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
200 g philadephiost
1 dl créme fraiche
½ dl socker
2 ägg
1 ½ tsk vaniljsocker
2 tsk potatismjöl
5 dl blåbär
Börja med att fixa smultoppingen. Hacka snabbt samman alla ingredienser. Ställ i kylen för att vila.
Börja tillreda bottendegen, rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt de torra ingredienserna. Blanda väl och tillsätt till sist mjölken. Bred ut smeten i en form ca 22x32 cm som du klätt med bakplåtspapper eller i en ugnsplåt som vi gjort (kolla bilden). Grädda i 175 grader i 15 minuter.
Fyllningen:
Blanda samtliga ingredienser förutom blåbären till fyllningen. Häll varsamt över den förgräddade kakan som du låtit kallna ca 10 min (annars smälter fyllningen) och fördela sedan blåbären jämt över hela kakan. Fördela till sist smultoppingen över. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.