måndag 10 december 2012

Äppelrutor med syrlig topping



- ca 20 bitar

3 ägg
3 dl socker
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat(matsoda)
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kanel
½ tsk kardemumma
3 dl rårivet syrligt äppel
1 dl hackade valnötter
1 ½ dl solrosolja

Färskosttoppning

200 g rumsvarmt smör
200 g philadephiaost
3 dl florsocker
finrivet skal av 1 citron
2 tsk vaniljsocker

Garnering

ca ½ äpple som rivs grovt på rivjärn
lite färskpressad citronsaft


1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj och mjöla en liten lågpanna som mäter ca 22x32 cm, eller klä den med bakpapper.
3. vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda samman alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Tillsätt rårivet äpple och rör varsamt smeten slät.
4. Vänd ner de hackade valnötskärnorna och oljan och rör smeten slät igen.
5. Bre ut smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, prova med sticka. Låt svalna i formen.

Topping 
1. Rör samman alla ingredienser till en slät kräm. Skeda den i den i en spritspåse med krusiga spritsen.
2. Skär den kalla kakan i fyrkantiga bitar och spritsa en topp med kräm på varje bit.
3. Garnera med grovriven äpple och droppa lite färskpressad citronsaft över så att det inte mörknar.