Citroncupcakes
Muffins:
2 ägg
Skalet av 2 citroner
(endast det yttersta)
Saften av 1 citron
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
En knivsudd salt
Frosting:
Skalet av 1 citron (även
här – bara det yttersta)
1 tesked vanilj
Sätt ugnen på 180 grader .
1. Smält smöret, vi brukar låta det stå på
spisen till nästan allt är smält och sen stänger man av plattan, snurrar lite
på kastrullen och så har man ett smält, men inte hett, smör.
2. Knäck äggen i en skål, tillsätt sockret
och vispa sen länge och väl. Vad man vill uppnå är en riktigt fluffig smet.
3. Rör ner smöret det smälta smöret. Vispa
inte i det utan rör med en slickepott eller träsked.
4. Lägg i citronsaften och citronskalet. I
en annan skål blandar du ner vaniljsocker, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om
en aning.
5. Sikta nu ner mjölblandningen i ägg och
smältsmörmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de
torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver
röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
6. Avsluta med att hälla ner mjölk och
salt. Rör tills det blandats till en jämn smet. Fyll formarna till lite drygt
hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är drygt 20 minuter. Stoppa
ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut
och låt svalna på galler.
7. Vispa rumsvarmt smör och
philadelphiaosten i en bunke till en luftig smet. Tillsätt vanilj och
citronskal. Häll i en deciliter florsocker, vispa tills det är en slät smet. Ha
i en deciliter till, vispa etc. Upprepa tills all florsocker är ivispad.
8. Ställ in frostingen i kylen 30-40
minuter för att stelna till lite. Fyll därefter en sprits och placera toppingen
på valfritt sätt. Avsluta med att riva över lite citronskal.