fredag 24 augusti 2012

Choklad cupcakes med vitchoklad frosting och hallongömma


Detta behöver du för 12 stycken cupcakes:


Muffins:

0,75 dl kakaopulver
1,25 dl hett kaffe
50g rumsvarmt smör
1,25 dl socker
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
0,5 tsk bikarbonat 
liten nypa salt
50g hackad mörk choklad

Koka hallonfyllning:
100g hallon(frysta går bra!)
1 msk socker

Frosting:
40g vitchoklad
75g osaltat smör
75g färskost
2 dl florsocker
½-1 tsk hallonfyllning



Gör såhär:
1.     Sätt ugnen på 175 grader. Klä en muffinsplåt med muffinsformar.  Blanda det heta kaffet med kakaopulvret och ställ sedan i kylen för att svalna. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en liten bunke. Hacka mörk chokladplattan grovt.

2.     Vispa socker och smör riktigt pösigt i en annan bunke. Tillsätt ägget och rör om ordentligt. Blanda sedan ner mjölblandningen och  kaffe-kakaoblandningen i smör och sockerbunken. Rör till sist ner den hackade mörka chokladen. Fyll muffinsformarna till hälften och grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

3.     Gör fyllningen medan cupcakesen svalnar. Värm upp hallonen med 1 msk socker, låt koka i några minuter, låt sedan svalna. Gröp ur de svala muffinsarna på mitten med hjälp av en äppelurkärnare eller en liten sked. Fyll groparna med hallonfyllning.

4.     Gör sedan frostingen. Hacka vitchokladen en aning och smält under vattenbad. Låt svalna en aning. Vispa smöret krämigt och tillsätt den hackade vitchokladen. Tillsätt även färskosten och florsockret och rör om tills konsistensen är krämig. Blanda ner lite hallonfyllningen (lite i taget) så konsistensen inte blir för lös. Om du vill kan du lägga frostingen i kylen för en stund och sedan spritsa den på cupcakesen. Dekorera med söta kakdekorationer.